Weblog: It giet oan!

dinsdag 12 december 2017

Wat waren de Friezen en Hollanders hoopvol toen het in januari 2012 stevig begon te vriezen. En wat vervloog die hoop weer snel toen we de beelden zagen van de ijsmeester van Balk, tevens assistent-rayonhoofd, die roemloos met zijn veegmachine door het ijs zakte. Gevolgd door de tranentrekkende beelden van het Nederlandse Leger dat, met ingetrokken verloven en bewapend met bezems en sneeuwschuivers, eveneens bakzeil moest halen op een vloertje van fondantijs.

Ja, het ijs in het riviertje de Luts bij Balk was in 2012 zonder twijfel de zwakste plek in de Elfstedenroute. En de tocht werd uiteindelijk niet verreden. Zelfs niet via de geopperde alternatieve route over de Fluessen. Het dorp Balk wil verzekerd blijven van een plekje op de route van de Tocht der Tochten. En dus zijn er, mede ter compensatie van de opgelopen imagoschade, luttele maanden later al schuiven geplaatst in de Luts. Met deze schuiven kan het water een stuk gemakkelijker tot stilstand worden gebracht dan met de voorheen gebruikte houten plaat en het in kruiwagens aangevoerde zand. Tel daarbij de vorderingen op in de techniek van ijstransplantatie en er gloort weer hoop.

Culturele Hoofdstad
En die hoop groeit door de wintervoorspelling van Piet. Paulusma. Hij verwacht deze winter minstens 1 echte winterperiode met voldoende vorst om op schaatsen te komen. Wat zou het mooi zijn als er in 2018 een Elfstedentocht komt, het jaar waarin juist Leeuwarden-Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa is! Temeer daar de Tocht een fraai staaltje “mienskip” is waarmee het naadloos aansluit op het motto van LF2018.

De Friezen hebben het aanstaande feestjaar goed voorbereid. Mocht de wintervoorspelling van Piet in het water vallen dan komt er toch een Elfstedentocht. Een nieuwe Elfstedentocht. Een waarin de hoofdrol niet is weggelegd voor bevroren water maar voor sprankelend water van fonteinen. Voor alle 11 de steden heeft een kunstenaar een fontein ontworpen, daarbij gevoed en rondgeleid door een plaatselijke fonteincommissie. En waar de Elfstedentocht al is opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is het de verwachting dat deze 11Fountains tot ons nieuw cultureel erfgoed gaan behoren.

Het laatste weekend van januari mogen de Friezen en Hollanders met recht hopen op een mooi feestje. Met dit openingsweekend van LF2018 giet it oan!

 

Lianne Huzen, Strategietrekker Duurzame Waddenzeehavens- en scheepvaart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.