Reacties op: Geen hypotheek op de ruimte https://rijkewaddenzee.nl/blogs/geen-hypotheek-op-de-ruimte/ Samen gaan we op weg naar een veerkrachtig en duurzaam waddengebied Tue, 23 Feb 2021 13:54:33 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 Door: Michiel Firet https://rijkewaddenzee.nl/blogs/geen-hypotheek-op-de-ruimte/#comment-134 Tue, 23 Feb 2021 13:54:33 +0000 https://rijkewaddenzee.nl/?post_type=blogs&p=7949#comment-134 Dank je wel Klaas voor jouw reactie. Essentie zit dus in samen betekenis geven, samen een doel hebben en op weg durven gaan. Ook met onzekerheden, maar wel met de bereidheid langjarig elkaar de hand durven vast te houden.
Martin Baptist reageerde via LinkedIn: “Een mooie oproep in dit Pleidooi maar wat mij betreft teveel gericht op de eerste fasen van het proces. In mijn ervaring willen partijen graag samenwerken, maar loopt het stroef (of stuk) in de laatste fase van het proces wanneer er juristen aan te pas komen. Dan gaat het erom wie de financiële risico’s draagt. Of om de rechten op -intellectueel- eigendom. En zelfs om welke kaft er om een rapport moet komen (wie krijgt de eer?). Een intentieovereenkomst is niet het probleem, maar wel de kleine lettertjes van de samenwerkingsovereenkomst. Herken jij dat niet dan?”
Misschien ben ik te optimistisch, maar als er echt sprake is van een gezamenlijk doel, dan moet die juridische afhechting ook lukken. Misschien toch weer eens kijken hoe die landinrichtingscommissies het deden? Zou een burgerberaad een moderne vorm van een gebiedsontwikkelingscommissie kunnen zijn?

]]>
Door: Klaas Laansma https://rijkewaddenzee.nl/blogs/geen-hypotheek-op-de-ruimte/#comment-133 Tue, 23 Feb 2021 08:05:57 +0000 https://rijkewaddenzee.nl/?post_type=blogs&p=7949#comment-133 Ik heb zelf de afgelopen jaren geleerd (niet in het minst door het leren met en van de werkgemeenchappen kombergingen Waddenzee) dat het begrip “Integraal” altijd met wantrouwen benaderd dient te worden.
Wil je echte samenhang, co-creatie en mutual gains, dan zal die term in mijn beleving consequent a. bevraagd moeten worden op haar betekenis in de gegeven context en b. daarna consequent worden vervangen door een inhoudelijke duiding bijvoorbeeld “gebiedsgericht” of “waardengericht”. En je zult op zoek moeten naar mensen die vooruit willen, waarde willen toevoegen/verrijken en daarmee willen spelen, inclusief het leren omgaan met onzekerheden.

]]>