Reacties op: De zee toelaten om de zee te weren https://rijkewaddenzee.nl/blogs/de-zee-toelaten-om-de-zee-te-weren/ Samen gaan we op weg naar een veerkrachtig en duurzaam waddengebied Tue, 01 Sep 2020 09:27:36 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 Door: Bart Budding https://rijkewaddenzee.nl/blogs/de-zee-toelaten-om-de-zee-te-weren/#comment-117 Tue, 01 Sep 2020 09:27:36 +0000 https://rijkewaddenzee.nl/?post_type=blogs&p=5904#comment-117 Prachtig idee, dat aansluit bij de natuurlijke beweging in de grote systemen. We geven weer ‘een stukje terug aan het natuurlijke ritme’! De vraag die het (uiteraard ook bestuurlijk) oproept (en die de terughoudendheid ook verklaart) is hoe we als land omgaan met de functies die nu gebruik maken van dat stuk land (of zee)? Welke waarde hechten we aan de bestaande functies in relatie tot de nieuwe(re) functies? Hoeveel tijd, maar vooral geld, is er nodig om teelten van schelpdieren of zilte groenten op (voor de boer) aanvaardbare condities te kunnen ontwikkelen? Hoogwaterveiligheid vinden we veel waard – getuige de investeringen die we doen in dijkversterkingen. Kan een deel van die waarde ook gestoken worden in innovaties (op voldoende schaal) voor alternatieve (water)landbouwsystemen?
Welke bestuurder durft daar (langdurig en met gevulde portemonnee) zijn nek uit te steken? Welke coalitie van natuur, hoogwaterveiligheid, landbouw (en consumenten) is mogelijk of nodig om dit op veel meer plekken een kans te geven?
Want zonder samenwerking (met bestuurlijke wil en voldoende geld) zou de natuur ons wel eens een lesje kunnen gaan leren in adaptiviteit……

]]>