Zeesterren in de Waddenzee

dinsdag 27 september 2016

De Waddenunit is op dit moment druk bezig om droogvallende mosselbanken op te meten. Daarbij komen ze bijzondere zaken tegen zoals razendsnel optrekkend vloed, bijzondere vogels en zeesterren.

Wie aan de wal staat, merkt pas hoeveel zeesterren er zijn als een flinke storm ze op het strand smijt. Maar op veel mosselbanken in de Waddenzee zitten nu honderden zeesterren hun buikje vol te eten. Mosselen zijn namelijk hun favoriete voedselbron. Via kleine zuignapjes aan de onderkant kunnen de diertjes de schelpen van de mosselen openen.

Zeesterren, Mossel, Waddenzee
Zeesterren in de Waddenzee zijn gek op mosselzaad FOTO: Bert Meerstra/Waddenunit

,,Op de bovenste foto kun je duidelijk zien hoeveel zeesterren zich tegoed doen aan de mosselen”, vertelt Bert Meerstra van de Waddenunit. ,,Op de onderste foto is duidelijk het effect van zeesterren vraat te zien. Waar de kleur donker tot zwart is liggen de mosselen dik. Aan de onderzijde is de kleur veel lichter maar is de bank ook minder hoog. Hier hebben de vele zeesterren hun buikjes rond gegeten. Zo is de natuur, eten en gegeten worden.”

Een wadplaat vol met mosselen en zeesterren. FOTO Bert Meerstra/Waddenunit
Een wadplaat vol met mosselen en zeesterren. FOTO Bert Meerstra/Waddenunit

De zeesterren zijn op hun beurt weer voedsel voor ondermeer vogels, zoals meeuwen. Vroeger werden zeesterren ook door mensen aan land gehaald bij de visserij. De zeesterren werden dan over de akkers heen gestrooid. Ondermeer op Wieringen gebeurde dit. De huidige mosselvisserij begint juist te vissen op plekken waar het mosselzaad wordt bedreigd door predatie van zeesterren.

Twitter
De Waddenunit inventariseert op dit moment hoeveel en hoe groot de litorale (droogvallende) mosselbanken zijn. Daarbij komen ze regelmatig bijzonder zaken tegen. Die melden ze dan via hun Twitter-accounts.

@Wadbeer
@AR_Dijkstra
@Nico_Laros